Faceți căutări pe acest blog

joi, 27 octombrie 2011

Bucureşti, ora exactă


Elena Udrea, în ziarul Adevărul: "La câtă corupţie este în Primăria Capitalei, un candidat cu un mesaj anticorupţie real, credibil, ar fi de mare succes. În Bucureşti, ar fi foarte util un primar care să ducă o reală luptă cu corupţia din administraţie şi care el însuşi să fie insensibil la corupţie. Pe primul loc cu un mesaj anticorupţie este, evident, Monica Macovei. Nu am discutat cu ea, dar cred că este posibil".

Implicaţiile sunt evident politice şi de joc politic, dar există şi un unghi de vedere sociologic.

O observaţie preliminară: În 2004 Alianţa D.A./DA a avut 6 candidaţi la primării de sector în Bucureşti. Singurul candidat care nu a câştigat a fost singura femeie, Anca Boagiu.

Literatura de specialitate menţionează un lucru care a fost evidenţiat şi în sondajele România: atunci când o femeie candidează, problema sa nu este neapărat în a convinge alegătorii să o voteze, cât să convingă alegătoarele.

Într-o societate tradiţionalizată până în vârful unghiilor (cine a vizitat măcar o dată Praga sau Budapesta cu ochii deschişi ştie ce vreau să spun), ar fi probleme până şi cu alegătorii.

Anca Boagiu a eşuat într-un moment în care Alianţa mergea foarte bine în Bucureşti. Ea a eşuat în oraşul din România cel mai educat şi cel mai bine corelat la economia europeană. Oraşul cel mai corporatist, în teorie cel mai eficientizat şi cel mai deschis la minte.

Poate greşesc. Spuneţi-mi un oraş important din România care a avut o doamnă primar. În ultimii 20 de ani.

OK, atunci un oraş mai mic.

OK, atunci măcar o candidată care a ajuns în turul 2.

Genul nu explică tot, dar este o variabilă care din nefericire contează. Şi partidele ştiu asta. Lia Olguţa Vasilescu se pare că va încerca să câştige primăria Craiovei (la ultimele alegeri parlamentare a obţinut de 3 ori mai multe voturi decât omul de pe locul 2). În mod imparţial, îi zic baftă! PDL a promovat foarte multe femei în plan comunicaţional, dar nu ştiu câte din careul Udrea-Vass-Anastase-Turcan ar reuşi să ocupe un loc 1 la alegeri uninominale pure. Pentru Elena Udrea - unul dintre cei mai nepopulari oameni din România - s-ar putea munci la organizaţie: s-a putut pentru EBA la nivelul unei ţări, s-ar putea şi pentru ea într-un colegiu din Buzău cu 20 000 de suflete. Dar restul candidatelor?

Nu mai adaug că avem un procent de femei în Parlament cam la jumătate faţă de media europeană. Soluţia nu constă în cote (hai să facem şi cote pentru stângaci!), ci în persoane capabile de performanţă politică.

Iar corupţia nu este printre primele 15 probleme de interes pentru bucureşteni (!). În condiţiile astea, performanţa politică este redusă implicit. La fel de bine ar putea fi aruncată în luptă Angela Gheorghiu, pentru că are o voce superbă...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Arhivă blog