Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 5 octombrie 2011

Mitul nr. 844: atotputernicele televiziuni de ştiri

Ultimul exemplu de exprimare a mitului: aici.

Cea mai urmărită ediţie a emisiunii "100%" a lui Robert Turcescu, circa 2004, a fost urmărită de 800 de mii de oameni. În mod normal, ea era urmărită de două ori mai puţini oameni, deci 300-500 mii.

Faimosul filmuleţ difuzat la Realitatea TV între cele două tururi de scrutin ale alegerilor prezidenţiale a fost văzut de 2 milioane oameni, dar...în clipa de faţă, în primetime la Realitatea TV şi Antena 3 se uită între 200 şi 250 de mii de persoane.

Reamintesc că pe listele electorale sunt 18 milioane de persoane, şi că - atât în ceea ce priveşte Antena 3 cât şi Realitatea TV - foarte mulţi dintre telespectatori au deja opiniile formate. De fapt, non-votanţii nu consumă media de natură politică, ceea ce e şi logic ("Nu votez - nu mă interesează politica - nu mă interesează televiziunile de ştiri").

Dacă audienţele erau de 10 ori mai mari, se putea bate monedă pe importanţa electorală a televiziunilor de ştiri. În fapt, ele sunt utile disipării de informaţii şi influenţării factorilor de decizie din putere şi opoziţie ("stakeholders"). Dar nu sunt atotputernice.

4 comentarii:

  1. Da, dar dezbaterea? :)

    http://turambarr.blogspot.com/2009/12/analiza-dezbaterii-de-aseara.html

    RăspundețiȘtergere
  2. Într-adevăr, românii s-au uitat, dar în ciuda aluziei cu spa-ul lui Vântu, Traian Băsescu tot a pierdut în ţară. Câţi din românii aflaţi în străinătate au văzut dezbaterea? :)

    Lăsând smiley-urile la o parte, ai dreptate. Dezbaterea a avut o audienţă mare.

    RăspundețiȘtergere
  3. Da, intr-adevar, emisiunea nu a mutat semnificativ voturi. Nimeni din clasa politica nu ma crede cind le spun ca analiza sondajelor facute la adresa emisiunii, atunci la cald, imediat dupa, inainte de alegeri, arata ca nu a contat. Ce a contat cu adevarat a fost de fapt insistenta cu care s-a dat filmuletul. Ala da, chiar a mutat voturi spre TB. Dar nici asta nu l-a ajutat: ai dreptate, in tara a pierdut alegerile. La mustata, dar le-a pierdut. Mama lor de exit polluri :(

    RăspundețiȘtergere
  4. Nenorocul sociologilor români: două alegeri prezidenţiale consecutive, precum şi parlamentarele din 2008.... toate pe muchie.

    RăspundețiȘtergere

Arhivă blog