Faceți căutări pe acest blog

joi, 3 noiembrie 2011

Sondaj IMAS. Veşti proaste pentru partidele mari

Un sondaj efectuat de IMAS pentru Adevărul arată câteva lucruri interesante:

- 'rata absenteismului ar fi de 37,5%. Astfel, 21,7% afirmă că nu ştiu cum ar vota, în timp ce 15,8% susţin că nu s-ar prezenta la urne. „Mi se pare un procent destul de ridicat de prezenţă, peste 60% . Dacă rezultatele sondajului se confirmă, sunt neaşteptat de mulţi oameni care s-au hotărât cu un an înainte de alegeri", a comentat Cristian Pârvulescu. La ultimele alegeri parlamentare, desfăşurate în 2008, prezenţa la urne a fost de 40%, în timp ce la scrutinul legislativ din 2004 au votat 55% din români.'

Nu cred că vom avea o prezenţă record, aşa că bătălia se va duce pe mobilizarea celor care teoretic intenţionează să vină să voteze. Avantaj sacoşa.

- Aparent USL este în scădere, cu un procent de 52%. Având în vedere că marja de eroare a sondajului este de 3%, situaţia nu pare deloc roză. În realitate, USL a rămas la nivelul din vară, 32% dintre toţi românii cu drept de vot susţinând USL. Ce a dus la o aparentă scădere a scorului USL a fost afluxul de cetăţeni care acum anunţă că s-au hotărât cum vor vota. 1-2% din populaţia ţării s-a dus spre PDL (faţă de acum şase luni), şi 4-5% spre partidul lui Dan Diaconescu. În acelaşi context, PRM a reapărut în prim-plan, ceea ce nu e de mirare.

- Surprinde nivelul scăzut de încredere în Traian Băsescu şi Emil Boc. OK, nivelul incredibil de scăzut. De trei ori mai mulţi oameni au încredere în prim-ministrul potenţial (Victor Ponta - 25,7%) decât în prim-ministrul actual (Emil Boc - 8,7%). PDL culege roadele congresului din primăvară. În cazul lui Traian Băsescu, este puţin probabil să vorbim de efectele dezbaterii despre monarhie. Cred că vorbim pur şi simplu de job fatigue. Puţini au observat că Traian Băsescu va sta în funcţie mai mult timp decât oricare alt preşedinte de ţară sau prim-ministru din 1989 încoace (el tocmai a depăşit pragul stabilit de Ion Iliescu în 1996, adică 6 ani şi jumătate).

- Un semnal important este dat de suma opţiunilor pentru PDL, PSD şi PNL. Monitorizez acest indicator de câţiva ani de zile. Chiar dacă apariţia USL a complicat puţin lucrurile, un adevăr rămâne: acest sondaj arată  cel mai scăzut nivel de susţinere pentru troica de mai sus din 2004 şi până acum. Altfel spus: intenţia de vot pentru PSD+PDL+PNL a variat de-a lungul timpului între 80% şi 90%. În acest moment este de 70%, adică o treime din voturi s-ar duce la alte partide sau personalităţi politice. Semnalul pentru cele trei partide este îngrijorător.

- Pornind de la prezumţia rezonabilă că jumătate din votanţii Partidului Poporului nu se vor prezenta la vot, repetând experienţa PNG şi a altor partide de acest tip, dacă alegerile ar avea loc duminica viitoare rezultatele la nivel naţional ar putea fi:

USL 54,6 %, PDL 18,7 %, PP 7,6 %, PRM 5,2 %, alţii (incluzând UDMR) 13,6 %.

ceea ce menţine validitatea observaţiei privind scăderea intenţiei de vot pentru troică. Nota bene: calculul de mai sus a fost efectuat pe baze ştiinţifice, dar nu are fundamente ştiinţifice.

Edit: şi alţi sociologi sunt sceptici în legătură cu PP.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Arhivă blog