Faceți căutări pe acest blog

duminică, 29 aprilie 2012

"Lucrurile nu trebuie să se schimbe" - problema actuală a USL

USL s-a fondat din două motive:

A) limitarea opţiunilor lui Traian Băsescu / obligarea acestuia să-l numească pe Victor Ponta drept prim-ministru.
B) înlocuirea preşedintelui.

Scopul A a fost atins. Scopul B este drag PNL. Nu este a priori evident că ar fi atât de drag şi PSD. Consecinţele care pot fi derivate din ultimele trei propoziţii sunt, cred, destul de clare.

PSD nu poate abandona pe faţă proiectul de suspendare al preşedintelui, întrucât are nevoie de susţinerea PNL în parlament. Dacă PSD coabitează în pace şi linişte cu preşedintele Băsescu, eventual beneficiind de sprijinul PDL, riscurile atât pentru PSD cât şi pentru PDL ar fi foarte mari, iar Crin Antonescu/PNL ar obţine un scor senzaţional în toamnă, la nivele amintind de PNL-ul de dinainte de război ("Votaţi împotriva FSN!").

Atât PSD, cât şi PNL au nevoie de un rezultat bun în toamnă, în special pentru a-şi mări numărul de parlamentari. Presiunea va veni în acest caz de jos în sus - pentru liderii partidelor o majoritate este o majoritate, dar pentru candidaţii-potenţial-parlamentari nevoia de funcţii este puternică.

În acest context, USL are o problemă. Având în vedere că a obţinut deja guvernarea, nu mai există un motiv pentru a garanta prezenţa la vot a largului electorat USL.

Sau există?

O tentativă de suspendare a preşedintelui este singurul mijloc prin care USL mai poate garanta că electoratul său s-ar prezenta în număr mare la urne în noiembrie. Un referendum privind suspendarea preşedintelui, ţinut în aceeaşi ziua cu alegerile, ar rezolva toate problemele menţionate mai sus, şi nu numai.

În plan tactic, USL va trebui să acţioneze în următoarele luni exact ca şi acum: sperând că nu se petrece nimic ieşit din comun. Dacă nu ia măsuri extrem de dure, scorul său la alegeri va fi mare - judecând pe baza experienţei susţinerii pentru guvernările trecut, la 6-7 luni după ce au preluat puterea (detalii aici). În premieră pentru politica post-decembristă, opoziţia a câştigat puterea înainte de alegeri. Castelul s-a predat înainte de asediu, iar dintre apărători supravieţuitorii par mai degrabă ocupaţi cu a stabili vina cui este pentru dezastru. USL - care era pregătită pentru o bătălie intensă - trebuie acum doar să menţină cursul. Şi asta pentru că în ceea ce priveşte obiectivul său principal - controlul asupra surselor financiare - deja a câştigat.

Dacă USL se rupe, votanţii nu se vor duce la PDL sau MRU decât într-o măsură foarte mică. Traian Băsescu va rămâne în prim-planul scenei politice, reamintind tuturor de crahul socio-politic al PDL. Dezamăgirea faţă de o guvernare eşuată a USL s-ar contoriza în altă parte.

Bineînţeles, dacă Victor Ponta nu reuşeşte să treacă un guvern prin parlament, situaţia devine extrem de interesantă. Dar să vedem dacă ajungem acolo.

Post-scriptum: despre PDL sunt foarte puţine de zis în clipa de faţă. Introducerea uninominalului într-un singur tur ar accentua problemele partidului, putându-l aduce la scorul din 2000: 7%. Detalii de ce aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Arhivă blog