Faceți căutări pe acest blog

joi, 21 martie 2013

Tur 2 prezidenţiale - simulări INSCOP

Veşti foarte bune pentru: Victor Ponta, MRU.
Informaţii nu foarte plăcute pentru: Crin Antonescu.

Detalii despre sondaj aici. Pe scurt:

1) În turul 2, Ponta bate pe oricine.
1b) Ponta l-ar învinge pe Crin Antonescu 60% la 40%.

2) O finală Oprescu-Antonescu ar fi foarte strânsă, Oprescu având un avantaj aflat în marja de eroare, adică de 2%.

3) Citez: "De la opoziţie, cel mai bine se situează Mihai Răzvan Ungureanu, care ar obţine şi împotriva lui Crin Antonescu şi împotriva lui Victor Ponta 41% din voturi." Scorul lui MRU este foarte bun, practic vorbim de o distanţă de 10% până la victorie. O condiţie primordială fiind, evident, ajungerea în turul doi. Este posibil ca o rupere a USL să ducă la neîndeplinirea acestei condiţii.

Detaliez confruntarea Ponta vs. Antonescu. În primul rând câteva lucruri care surprind mai puţin:

a) Confuzie în interiorul electoratelor USL, naturală în acest moment. Crin Antonescu obţine votul unei treimi din totalul PSD-iştilor. Scorul lui Victor Ponta în rândul votanţilor PNL este de asemenea uluitor, voi reveni mai jos asupra acestui subiect.

b) Electoratul PPDD, unul de maximă importanţă în perspectiva turului doi, îl favorizează pe Ponta, care îl depăşeşte aici pe Crin Antonescu cu 15 procente.

c) PDL ezită. 59% din votanţii acestui partid care ar veni la vot în turul doi ar vota Antonescu, 41% Ponta. Simplificând puţin, 59% sunt nostalgici după Alianţa DA şi menţin tradiţia PD-istă a votului anti-PSD, 41% sunt mai pragmatici şi/sau urmează linia dictată de preşedintele Băsescu în relaţionarea cu diferitele componente ale USL.

d) Avantaje pentru Ponta în rândul etnicilor maghiari (27% în plus faţă de C.A.) şi pentru Crin Antonescu în rândul votanţilor PRM (24% în plus faţă de Victor Ponta), motivele ţin de poziţionări politice şi de modelele de comunicare utilizate.

Lucruri surprinzătoare şi care merită urmărite şi în alte sondaje:

e) Scorul lui Victor Ponta în rândul electoratului PNL este de 46%, adică imens...

f) ... Practic, în rândul celor care ar veni la vot în turul doi, Antonescu ar obţine un scor mai bun în rândul PDL-iştilor (58%) decât în rândul PNL-iştilor (53%).

g) În Ardeal Ponta îl depăşeşte pe Antonescu, un efect al creditului înalt de care beneficiază în clipa de faţă PSD în acea zonă. Dacă situaţia se menţine şi la momentul alegerilor iar Victor Ponta candidează împotriva lui Crin Antonescu, am putea avea o situaţie extrem de rară, şi anume un candidat PSD care obţine majoritatea voturilor din Ardeal în turul doi.

Precauţii:
1. Este un posibil moment de "bulă" pentru PSD; dificil de crezut că-şi va menţine scorurile actuale până în decembrie 2014. Dar nu imposibil de crezut.

2. Până la alegeri mai e cel puţin un an şi jumătate.

3. În genere prefer să văd sondaje din mai multe surse cu privire la acelaşi subiect, ceea ce nu e cazul cu postarea de azi. Nu fac aluzie la o eventuală încercare de manipulare ci la efectele momentului când a fost efectuat sondajul, erori nedorite, etc. Mai ales când vine vorba de prezidenţiale, orice informaţie trebuie tratată cu maximă prudenţă.

28 de comentarii:

  1. Dupa parerea mea, vestile sunt foarte proaste atat pentru Victor Ponta, cat si pentru Crin Antonescu.
    Sa ai doar 59% acum in confruntarea cu un reprezentant al opozitiei (e adevarat, cu unul de top), care toamai ce a pierdut puterea, este ceva absolut catastrofal. Pai, dupa un an si jumatate de erodare, pe criza care urmeaza, este evident ca nici Crin, nici Ponta nu vor mai trece de 40% in confruntarea cu aproape orice lider al opozitiei. Ca sa fie siguri de victorie, ar fi trebuit sa aiba acum cam 70-72% vs. 28-30%. Este putin relevant scorul dintre Crin si Ponta, intrucat in decembrie 2014 nu ar putea exista o astfel de varianta. Daca usl se rupe, Ponta intra in turul 2, dar Crin cu siguranta nu. Si oricum, Ponta va intra cu un maxim 30%, la acel moment. Daca usl nu se rupe, din cauza erodarii, Crin nu vA trece de 40% (in turl 1 sau 2) si indiferent cu ce adversar ar concura ar pierde oricum in turul 2. Desigur, poate cu exceptia lui DD sau Jiji.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. În mare parte de acord, dar am două dubii:

      1. De ce ar lua Ponta maxim 30%? Năstase, după patru ani de prim-ministeriat, nu doi, şi împotriva unei opoziţii redutabile, nu ce-i acum, avea 40% în primul tur.

      Văd mulţi fani Băsescu şi PDL pe facebook care vorbesc cu satisfacţie despre prăbuşirea nivelului de trai în ultimele luni, ceea ce ar duce la prăbuşirea USL, PNL, PSD, a lui Ponta, etc.. De fapt ei vorbesc despre asta din mai 2012. Politic vorbind, acest lucru nu este utilizat de către opoziţie, şi nu se vede în niciun sondaj.

      2. De asemenea nu înţeleg de ce Crin Antonescu n-ar intra în turul doi, organizaţiile teritoriale ale PDL+FC+NR care l-ar susţine eventual pe MRU sunt slabe. În plus PPDD pare infinit mai bine echipat să utilizeze prăbuşiri în nivelul de trai, dacă vor apărea, decât MRU, Videanu sau Elena Udrea.

      Ștergere
    2. 1. anii 2001-2004 au fost ani de crestere economica, s-au deschis granitele, multi au plecat la munca in strainatate, au trimis bani in tara, crestere economica, inflatie mica, informatie controlata....
      Ti se pare ca ceva din jur mai seamana cu ce am descris mai sus ? Eu zic ca nu....deci, cel mult 30% ca acum e pe la 40%. Apropos, in 2001, nastase era pe la 60% in sondaje...
      2. Incepe sa nu mai conteze chiar atat de mult organizatiile teritoriale....desigur, conteaza, dar nu ca inainte.....pdl avea 1100 de primari inainte de locale...cati l-au mai sustinut in decembrie ? Primarii trag in sus scorul, dar nu mai merge asa de mult ca inainte....in plus, pe urban (mai ales urbanul mare), nici nu prea conteaza ce cred primarii.....in plus, daca sondajele arate rau, incep sa se reorienteze....PPDD seamana cu prm in perioada 2001-2004, adica scade....

      Ștergere
    3. Dle. Mateescu, nu are sens să discutaţi cu toţi postacii Elenei Udrea. Textul lui Sergiu e primit in email. Pe de altă parte, ar putea constitui o pleaşcă faptul că vă frecventează. Cu stimă, DanN.

      Ștergere
  2. cu riscul de a-l copia pe baiatul ala care s-a trezit cu pestele sub nas, eu zic ca MRU nu exista.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu cu pestele, cu strugurii acri. Daca de la 35% (Bogdan Teodorescu, 2012, stenogramele PNL) a crescut la 41%, sigur ca MRU nu exista. Depinde unde privesti. :))

      Ștergere
    2. daca era orice alt candidat "de dreapta" in locul lui MRU, ar fi luat fix acelasi procent. poate chiar mai mare. (exceptind desigur catastrofe gen ... nu dam nume ca e prea multe).

      Ștergere
    3. Păi numele acelea multe sunt toate. MRU e cel mai bun candidat pe care îl au la dispoziţie acum.

      Ștergere
    4. da, numele alea multe sint cam toate. totusi, MRU nu e decit un place holder. nimic mai mult.

      Ștergere
    5. şi nu doar ei îl au la dispoziţie, dle. Mateescu.

      Ștergere
  3. MRU este cu mult peste cei enumerati mai sus.MRU este doxa, fost director SIE.Crin doarme pe el in timp ce Ponta este mult prea tanar pentru a fi prim-ministru, d'apoi sa fie presedinte?Mai pe romaneste Soricelul nu stie sa se stearga bine la cur, dar vrea presedinte.El in loc sa ajute Romanaia, ca a dat in PDL si Basescu pe unde a putut,mai rau a ingropato.Asta e soarta romanilor.Din punctul meu de vedere cel mai capabil pentru functia de presedinte este MRU.

    RăspundețiȘtergere
  4. desi mru a dezamagit, daca are cu adevarat procentele astea, ar fi cazul ca pdl sa inceapa sa-l construiasca drept prezidentiabil.
    in rest, din toata postarea, cel mai mult ma amuza asta:
    „... Practic, în rândul celor care ar veni la vot în turul doi, Antonescu ar obţine un scor mai bun în rândul PDL-iştilor (58%) decât în rândul PNL-iştilor (53%).”
    sa nu fii votat in turul decisiv de jumatate dintre alegatorii propriului partid e ceva ce tine de absurdul politicii romanesti

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. sau e o facatura...ca sa avem ce vorbi.

      Ștergere
    2. evident ca poate fi o facatura. astept niste cifre din alte sondaje (desi e o o intrebare destul de specifica, cu raspunsuri ce s-ar putea sa nu mai transpire in afara). cert este ca „egzista o explicatie”: oricat ar parea de ciudat, nu exista o cifra concreta a votantilor pnl (ci doar estimari din sondaje), altfel spus cifra la care se raporteaza nr de votanti pentru crin e o fictiune. asta pentru ca, daca ne gandim la votantii candidatilor pnl, gresim, pentru ca acolo gasim si pesedisti in proportii imposibil de calculat (la fel e problema voturilor psd). in conditiile astea se pune problema: nu cumva voturile pnl sunt, de fapt, atatea cat are crin?

      Ștergere
    3. Aceeaşi firmă, în acelaşi sondaj, a identificat şi împărţirea votanţilor pe partide (http://sociollogica.blogspot.ro/2013/03/inscop-21-28-februarie-psd-pe-cai-mari.html ). Deci nu e vorba de votanţii candidaţilor PNL, ci de cei care spun că ar vota PNL (nu USL).

      Cam vreo trei ani de acum numai în sondaje o s-o ţinem când vine vorba de votanţii partidelor, time to get used to it.

      Ștergere
    4. Ungureanu 5 % sub Antonescu.

      Ștergere
  5. @Anonimul de la 14.07
    Asa, ca de la anonim la anonim, MRU a dat cumva examen ca sa fie director la SIE ? :)
    Ca altfel stim cum e cu directoratele astea, si Saftoiu a fost director la SIE, poate mai era si acum daca nu fluiera Pufulet in biserica.

    Dar e bun MRU, spala Antonescu cu el pe jos.

    RăspundețiȘtergere
  6. @Anonim 15:04
    Voi tot mai visaţi? Mai e puţin şi se face seară. :)

    RăspundețiȘtergere
  7. @Kangen
    Repede, pana se face seara, vezi aici. :)
    http://www.youtube.com/watch?v=yTi0mDeGfJo

    RăspundețiȘtergere
  8. Daca USL se dizolva, turul doi o sa se decida intre Ponta si MRU.
    Daca USL nu se dizolva, turul doi o sa se decida intre Crin si MRU.
    In contextul unei guvernari grele in care se pot face gafe suficiente, MRU are sanse bune.
    Din punctul meu de vedere, singura sansa sa se castige alegerile fara mari emotii este sa se modifice constitutia, dar puternic, un fel de japca pe fata. Pe ici , pe colo, in punctele esentiale...astfel incat sa nu se ajunga in turul doi (desi nici de asta nu sunt 100% convins, totusi un 50%+1 din prezenta la vot in primul tur poate sa fie un target real pentru aripa USL). Cred ca turul doi e foarte greu atat impreuna cat si separat pentru USL/PNL,PSD. Lumea deja incepe sa caraie si e doar inceputul, nu au trecut decat 3 luni. AMR...1 an jumate :)

    Am nominalizat MRU pentru ca nu vad cine e mai bun in momentul de fata si timpul e tot mai scurt, un prezidentiabil nu se formeaza in 4 luni.

    Daca gresesc, astept critici, dar argumentate, nu uselisme ieftine :)

    RăspundețiȘtergere
  9. Argumente pentru banatean: impotriva candidatului pdl nu sunt numai 4,5 milioane ale USL ,ci 7,4 milioane care ii urasc. Ura nu dispare asa usor + inca nu a fost chemat la DNA niciun pedelist , inca au protectie de sus

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Doar infractorii si imbecilii ii urasc pe PDL-isti.
      Nu sunt 7,4 milioane de infractori si de imbecili in tara.
      PDL-ul a salvat tara de la faliment, de la dezastru, de la colaps economic, de la incetare de plati, a scos tara din recesiune si a readus-o pe crestere economica, a declansat si a sustinut lupta impotriva coruptiei, a atenuat a limitat si a redus la minimum posibil efectele crizei economice mondiale asupra tarii.
      Absolut toate defectele PDL se regasesc inzecit, insutit si chiar inmiit la usl.
      Este aberant sa urasti un partid in care maximum 10% sunt corupti, despre care se spune ca au furat zeci sau sute de mii de euro, dar sa votezi pentru partidele din usl, unde cel putin 90% sunt sigur corupti, despre care se stie precis ca au furat milioane, zeci de milioane, sute de milioane si chiar miliarde de euro, si impotriva carora exista mii de dovezi zdrobitoare, sute de dosare penale grele si zeci de procese pe rol, dar pe care justitia noastra corupta le tergiverseaza de ani de zile.

      Ștergere
    2. Text dat cu copy-paste (peste 1600 de prezenţe pe google). Îl las ca să ne amintim de PDL.

      Ștergere
  10. tare faza cu antonescu ca nu e votat de electoratul pnl, decat in procent de 53%.
    eu credeam ca faceti analize serioase...ca eu imi permit sa fac bascalie e ok, ptr ca sunt spectator si stau pe margine. asa ca pot sa aplaud, fluiera, sparge seminte...da' articolul asta se vrea o analiza si pare asa ceva doar din avion.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Faci o confuzie. Problema nu e la analiză, ci la date. Care vor fi sau nu susţinute de alte sondaje. Blogul ăsta nu discută doar sondaje care trec un test al veridicităţii, testul ăsta nu există. În timp totul se decelează. Şi acum îmi amintesc câte zeci de comentarii erau în noiembrie, aici, pe Hotnews sau pe Contributors, care atacau sondajele în care USL avea peste 50%.

      Ștergere
    2. exact asta vroiam sa spun. datele pe care este facuta analiza par cam neverosimile. deci "vina" ar fi ca faci o analiza pe baze subrede...

      Ștergere
    3. ... lucru menţionat în ultimul paragraf din postare. Un fel de "aviz cititorilor".

      Ștergere
  11. acum am citit tot...ma pierduse-i pe la punctul f.

    RăspundețiȘtergere

Arhivă blog